هزینه انرژی و برق این روزها مخصوصاً برای مکان‌های صنعتی یک هزینه قابل توجه می‌باشد. کم کردن این هزینه بدون کم شدن عملکرد تا حد زیادی در حفظ سرمایه کمک می‌کند. در این مقاله می‌خواهیم دستگاه و تکنیکی را معرفی کنیم تا بتوانید در یک واحد صنعتی، قبض برق ماهیانه را تا حد مناسبی کم کنید و در هزینه‌هایتان صرفه‌جویی کنید. شبکه‌ برق فقط توان اکتیو یا مفید برق را در اختیار ما می‌گذارد. بانک خازنی وسیله‌ای است که به ما کمک می‌کند تا بتوانیم از توان ری‌اکتیو یا غیرمفید برق که شبکه توانایی استفاده از آن را به ما نمی‌دهد، استفاده کنیم. نتیجه استفاده از بانک خازنی مواجه شدن با قبض‌های برق کم‌تری می‌باشد که در این مقاله در فروشگاه الکتروثامن به معرفی و بررسی بانک خازنی می‌پردازیم.

بانک خازنی چیست؟

بانک خازنی از تعدادی خازن تشکیل شده است که به شکل سری یا موازی به یکدیگر وصل می‌شوند. هدف این کار تیمی خازن ها ذخیره انرژی الکتریکی و جبران توان ری‌اکتیو مصرفی بار الکتریکی می‌باشد. بانک‌ خازنی در شبکه‌های انتقال انرژی، مراکز صنعتی در پست‌های سوئیچینگ و شبکه توزیع کاربری بالایی دارد و زیاد از آن استفاده می‌شود. برای محافظت از واحدهای خازن از فیوز استفاده می‌شود. بانک خازنی باعث می‌شود که جریان ری‌اکتیو به جای اینکه از ابتدای شبکه به سمت مصرف کننده برود، از سمت خازن و مسیر کوتاه به سمت موتور بیاید و از اتلاف انرژی جلوگیری کند. در واقع بانک خازنی با موازی کردن خازن باعث رفع مشکل همراهی جریان ری‌اکتیو و جریان اکتیو می‌شود.

بانک خازنی

کاربرد بانک خازنی

با پیشرفت تکنولوژی استفاده از ترانس‌ها و موتورها خیلی زیاد شده است و تمام واحد صنعتی از آن‌ها استفاده می‌کنند. استفاده از انواع موتور، ترانس لامپ و پروژکتور، پمپ‌ آب و آسانسورها باعث افزایش مصرف توان ری‌اکتیو شده است .انرژی مصرف شده توسط این عناصر را می‌توان با نصب بانک خازنی موازی در مدار جبران و خنثی کرد. نصب خازن در نزدیک محل مصرف انرژی علاوه بر تخلیه شبکه از انتقال توان ری‌اکتیو باعث صرفه‎جویی در مصرف نیز ‌می‌شود. رایج ترین کاربرد بانک خازنی تصحیح خطای منبع تغذیه در محیط‌های صنعتی می‌باشد. با استفاده از بانک خازنی در سیستم، می‌توان با کم‌ترین هزینه برای شرکت، تاخیر توان را جبران کرد. چند کاربرد دیگر بانک خازنی شامل لیزرهای پالس، رادارها، تحقیقات تلفیقی، ژنراتورهای مارکس، راه‌آهن‌های برقی و کلاف‌های الکترومغناطیسی می‌شود.

مزایای بانک خازنی

  • کاهش سطح مقطع سیم و کابل به دلیل حذف جریان غیر مفید
  • کاهش تلفات مسیر
  • کاهش هزینه برق مصرفی
  • کاهش افت ولتاژ
  • استفاده کردن از کل آمپراژ برق خریداری شده

طراحی بانک خازنی

طراحی بانک خازنی از سه مرحله طریق می‌تواند انجام بشود.

  1. محاسبه ظرفیت مورد نیاز خازن

برای محاسبه ظرفیت بانک خازنی استفاده از منحنی تغییرات توان اکتیو و ضریب توان برحسب زمان روشی رایج می‌باشد. در شرایطی دسترسی به این منحنی میسر نباشد, می‌توان با استفاده از میزان قدرت قراردادی و ضریب توان نامی مقدار ری‌اکتیو مورد نیاز را به دست ‌آورد.

  1. مشخص کردن ظرفیت پله اول و آرایش پله‌ها

در صورت در دست داشتن منحنی تغییرات توان اکتیو برحسب زمان، ظرفیت اولین پله از طریق شیب منحنی به دست می‌آید. در صورتی که دسترسی به منحنی تغییرات توان اکتیو نداشته باشیم  می‌توان با استفاده از واکنش رگولاتور به تغییرات ظرفیت کل تابلو را به دست آورد. ظرفیت پله اول ۵% ظرفیت کل تابلو می‌باشد.

طراحی بانک خازنی

  1. گزینش تجهیزات بانک خازنی

تفاوت خازن با سایر تجهیزات برقی این است که، همیشه تحت اضافه‌بار می‌باشد. به همین دلیل تنها درصد ناچیزی هارمونیک در ولتاژ محل تغذیه باعث اضافه جریان در خازن می‌گردد. خازن‌ها حداقل ۳۵% اضافه جریان را به‌صورت دائمی تحمل می‌کنند. به همین دلیل برای طراحی بانک خازنی تمامی تجهیزات خازن بر اساس ۳۰% اضافه جریان طراحی می‌گردند.

سخن پایانی

بدون استفاده از بانک خازنی هزینه برق مصرفی تقریباً دو برابر بیشتر از مواقعی است که از بانک خازنی استفاده می‌شود. با توجه به مطالب گفته شده مشخص می‌شود که استفاده از بانک خازنی امری بهینه از نظر اقتصادی بوده و به کارگیری بانک خازنی در محیط‌های صنعتی لازم است. هزینه‌ تهیه و استفاده از بانک خازنی در سیستم کمتر از یک سال با توجه به کم شدن هزینه برق به شخص برمی‌گردد. علاوه بر این بانک خازنی در بلند شدن طول عمر تاسیسات نیز تاثیر خوبی دارد. در این مقاله به تعریف بانک خازنی و کاربرد و مزایای آن پرداختیم. برای مشاوره و خرید انواع بانک خازنی و سایر تجهیزات برق صنعتی می‌توانید همین حالا با فروشگاه الکتروثامن تماس بگیرید.

Our Score
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]